Vabilo predavateljem za prijavo prispevka na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja 18.8.2018

Slovensko ozemlje ni bilo nikoli povsem pokristjanjeno. Stara vera je večkrat izpričana v srednjeveških virih, še posebej pa iz zbranega ljudskega izročila preteklega stoletja. Del tega izročila so tudi mesta posebnih moči ali sveti kraji, kakor so jih imenovali staroverci. Mnoga znana sveta mesta so še danes obiskovana in vedno bolj tudi raziskovana. Na simpoziju bomo tokrat predstavili nekatera med njimi.

Vabimo vse akademske, kakor tudi ljubiteljske raziskovalce, zbiratelje ljudskega izročila in druge predavatelje, da nam do jurjevega, 23. malega travna, prijavijo prispevek na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja, ki bo v soboto, 18.8.2018, v Kobaridu.

Naravna sveta mesta. V razmislek dajamo naslednje podteme, ki pa niso omejitev: Raziskave naravnih svetih mest; vprašanje varovanja naravnih svetih mest nekoč in danes; Krkavčanski kamen v kontekstu svetih mest; Obiskovanje naravnih svetih mest, turizem in vizija za 21. stoletje; uničena in trenutno ogrožena naravna sveta mesta itd.

Narava v staroverstvu. V razmislek dajamo naslednje podteme, ki pa niso omejitev: Raziskave naravnih pojavov v staroverstvu; letne meje in prazniki v kontekstu sončnega in luninega leta; današnja uporabnost staroverskega znanja v zdravljenju in življenju.

Najavo prispevka pošljite na e-naslov društvo.staroverci [at] gmail.com. V sporočilu pošljite predviden naslov prispevka, povzetek v dolžini 200 znakov in vaše osebne podatke.

Predavanja bodo za razliko od lanskega leta daljša, do 40 minut. Prispevki bodo kasneje objavljeni v tematskem zborniku.

Tako kot lani, bo Turistično društvo Kobarid tudi letos pripravilo večerni kulturni program ob Mrzlem studencu. Najava kulturnega programa sledi v prihodnjih mesecih.

Veselimo se vašega odziva!

Društvo Slovenski staroverci & Turistično društvo Kobarid

Vabilo v PDF obliki:

Deli

Z nadaljevanjem obiska se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close