Večerni program Mrzli studenec, sobota, 18. 8. 2018

Koncert Brencl banda

Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo.
Brencl banda so: Klemen Bračko-violina, Rok Šinkovec-harmonika in vokal, Matija Krivec-kontrabas in vokal, Andrej Boštjančič-kitara in vokal. Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.
Več: http://brenclbanda.com/

 

Predstavitev ponatisa Bevkove knjige Umirajoči bog Triglav

Turistično društvo Kobarid in Društvo Staroverci pripravljata ponatis knjige Franceta Bevka »Umirajoči bog Triglav«. Knjiga je bila prvič izdana leta 1930 ob skorajšnji 600 letnici križarskega pohoda v Kobarid, kjer so križarji leta 1331 posekali drevo in zasuli studenec. Bevk je zgodbo poznega pokristjanjevanja zadnjih starovercev objavil v času, ko je bil Kobarid z ostalo Primorsko del Italije, s čimer je pisatelj nakazal vzporednico med križarji in novo politiko potujčevanja. Na večernem dogodku ob lipi pri Mrzlem studencu bo predstavljena nova, že tretja izdaja knjige.

 

Igor Kernel, Darja Gruden: Rigvedska himna ognju

Novo zasejana lipa pri Mrzlem studencu je edinstveno obeležje na nekdanje čaščenje drevesa in tudi druge narave. Čaščenje narave nam sporočajo mnogi stari viri pa tudi še pred kratkim zapisano izročilo o starovercih. A najstarejši vir med Evropo in Indijo je Rigveda, v katerem himne med drugim častijo reke, gore, sonce ali ogenj. Ognju oziroma rigvedskemu agniju bo ob tej redki priložnosti posvečena tudi himna, ki jo bomo slišali v sanskrtskem jeziku.

Deli

Z nadaljevanjem obiska se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close